جنبه های مهندسی اکستروژن
دو دسته فاکتور وجود دارند که در فرایند پخت اکستروژن نقش کلیدی دارند: فاکتورهایی که به نوع مواد فراوری شده بستگی دارند و فاکتورهایی که از مشخصات فنی و عملیاتی اکستروژن استخراج میگردد.
مهمترین فاکتورها در دسته اول رطوبت، ویسکوزیته و ترکیب شیمیایی مواد خام هستند. در دسته دوم نسبت تراکم و چیدمان مارپیچ، سرعت دورانی مارپیچ، دمای فرایند و دامنه تغییرات فشار اعمالی به برل مهمترین فاکتورها هستند. فاکتورهای قابل تنظیم عبارتند از شدت جریان، دمای فرایند و اندازه سوراخهای قالب. همه این فاکتورها دارای همبستگی مثبت با یکدیگر بوده و اثرات مهم روی کیفیت محصول اکستروژن دارند.
فصل 1: جریان جرمی و توزیع دما در اکسترودرهای تک محور
1-1- تئوری جریان جرمی و توزیع دما
برای فهمیدن مکانیزم اختلاط، نرخ جریان، توزیع فشار و غیره لازم است که ابتدا نوع جریان در برل مشخص گردد. مشکل اصلی در توصیف الگوی جریان در داخل اکسترودر این است که جریان در قسمت تراکم و metering غیر نیوتونی و غیر همدماست. مهمترین ساده سازیهای انجام گرفته، فرض پایدار بودن، ناچیز بودن نیروهای اینرسی و گرانشی و جریان کاملا شکل گرفته سیال تراکم پذیر است.
همانطور که به آن اشاره شد، هنگام پخت اکستروژن سبزیجات، مواد فراوری شده شبیه سیال غیر نیوتونی رفتار میکنند. دلیل اصلی این امر فرار بودن ویژگیهای رئولوژیکی ماده فراوری شده میباشد که به نوبه خود به وضعیت تراکم ماده و میزان تغییرات فیزیکی و شیمیایی در فرایند وابسته است. بنابراین فقط با داشتن اطلاعات جامع از ماده در حال اکستروژن میتوان آن را به درستی مدل نمود.
1-2- توزیع زمان حضور ماده در اکسترودر
در هنگام توصیف اکستروژن، بیان این مسئله که مواد برای چه مدت در اکسترودر حضور دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس این توزیع زمان، بیان میزان اختلاط مواد، انتظار از میزان خمیری شدن و میزان همگن شدن مواد حین تغییر شکل در فرایند اکستروژن قابل توضیح است. زمان حضور ماده به طور ویژه وابسته به نحوه توزیع سرعت در دستگاه و طول مارپیچ است. اگرچه محاسبه زمان حضور ماده در یک بخش خاص دستگاه از روی سرعت جریان ممکن است اما نتایج تجربی هستند که بهترین پاسخ را در اختیار ما میگذارند.
فصل 2: تعادل انرژی
یک دیدگاه عمومی وجود دارد که تکنیک اکستروژن یک تکنیک بسیار پرمصرف است. با این حال تحقیقات این موضوع را تایید نمیکند به خصوص در مقایسه با سایر عملیاتهای حرارتی که روی سبزیجات انجام میشود.
دوران مارپیچ ورود انرژی مکانیکی را میسر مینماید. بوسیله اتلاف ویسکوز، بیشتر این انرژی به گرما تبدیل میشود اما مقداری از آن هم صرف افزایش فشار مواد داخل برل و افزایش انرژی جنبشی آن میشود
در تئوری اکستروژن اغلب از اصطلاح انرژی مکانیکی مخصوص (SME) استفاده میگردد که انرژی مصرف شده بر واحد جرم ماده فراوری شده میباشد.
تحلیل انرژی مارپیچ اکسترودر در رابطه با تبدیل انرژی مکانیکی به حرارت در کانالهای مارپیچ و گپ بین مارپیچ و برل حایز اهمیت است. در حین فرایند اکستروژن، این انرژی عمدتا از طریق اتلاف به حرارت تبدیل شده و باعث تغییرات دما، خواص شیمیایی و احتمالا فاز مواد میگردد. ممکن است این انرژی برای انجام فرایند کافی نباشد که در اینصورت از خارج به دستگاه گرما داده میشود. اضافه کردن مستقیم بخار به مواد نیز به منظور افزایش دما و رطوبت مواد استفاده میشود.
همچنین مقدار مشخصی از گرمای تولید شده انرژی آزاد شده از واکنش شیمیایی است.
فصل 3: انتقال حرارت و جرم در اکسترودر دوقلو
به طور کلی دو نوع اکسترودر وجود دارد: تک محور و دومحور. نوع دوم به دو دسته همجهت و غیر هم جهت تقسیم میگردد. اکسترودرهای دو محور غیر همجهت مانند پمپ جابجایی مثبت عمل میکنند. این نوع اکسترودر میزان اختلاط مواد و همچنین میزان نشتی در اثر افزایش فشار را کاهش میدهد. در اکسترودرهای دو محور هم جهت، مواد به طور پیوسته از یک مارپیچ به مارپیچ دیگر منتقل میگردند. مکانیزم جریان را میتوان به صورت ترکیبی از جریان درگ و جابجایی مثبت در اثر فشار روبه جلوی مارپیچها توصیف نمود. اکسترودرهای هم جهت معمولا در سرعتهای بالاتری نیز (300 تا 600 درو بر دقیقه) کار میکنند. اگرچه مارپیچهایی که اخیر ساخته میشوند به صورت ماژولار بوده و دارای قسمتهای مختلف با هندسههای مختلف میباشند، اما معمولا به سه قسمت از نظر عملکرد تقسیم میشوند:
قسمت تغذیه که کار انتقال مواد به قسمتهای جلویی مارپیچ را برعهده دارد.
قسمت تراکم که ماده داغ و فراوری شده و به شکل خمیری در میآید.
قسمت سنجش که وظیفه انتقال مواد به درون قالب را بر عهده دارد.