تغییر سایز در اکستروژن Scale Up
روابط استخراج شده برای بزرگ سازی این امکان را فراهم میسازد که بتوان دانش بدست آمده در مقیاس آزمایشگاهی را برای دستگاه بزرگ و در مقیاس صنعتی بکار بست. اساس بزرگ سازی این است که میتوان روابط حاکم بر فرایندهای دستگاه را به صورت بیبعد نوشت.
اگر کمیتهای بی بعد بدست آمده در دستگاه کوچک و بزرگ، مقدار برابری داشته باشند آنگاه حل معادلات موجود با کمیتهای بی بعد ثابت خواهد ماند. بزرگ سازی در پخت اکستروژن از دو جهت حائز اهمیت است: هم امکان توسعه و تست فرایندها را در مقیاس کوچک و قبل از ساخت مقیاس صنعتی امکانپذیر میسازد و هم انتقال آرام به دستگاه جدید را در صورت نیاز به افزایش میزان تولید فراهم میسازد.
1 مقدمه
بزرگ نمایی پخت و اکستروژن از همان مشکلات عمومی رنج میبرد که در سایر حوزهها نیز وجود دارد.
** در بزرگ سازی نسبت سطح به حجم کاهش مییابد و بنابراین امکان انتقال حرارت در دستگاه بزرگتر محدود خواهد بود.
** در دماهای مساوی، گرادیان دما متفاوت بوده و شار حرارت در دستگاه بزرگتر کمتر خواهد بود.
** در میدانهای برشی مساوی در دو دستگاه بزرگ و کوچک، محدودیتهای دیفیوژن مرتبط به اختلاط توزیعی میتواند در دستگاه بزرگتر، بیشتر غالب گردد.
تئوریهای متعددی برای بزرگ سازی اکسترودرهای تک مارپیچ وجود دارد. به خاطر ویسکوزیته بالا، مقدار زیادی از انرژی فرایند از طریق اتلاف ویسکوز به گرما تبدیل میشود. برای همین ملاحظات حرارتی بر روابط بزرگ سازی سایه افکنده و یک جنبه مهم در بزرگ سازی این است که فرایند تا چه حد آدیاباتیک میباشد. اگر فرایند به صورت آدیاباتیک رخ دهد، یک شرط کافی برای بزرگ سازی این خواهد بود که میزان انرژی ورودی بر واحد مواد اولیه ورودی ثابت باشد و میانگین دمای خروجی محصول در اکسترودر کوچک و بزرگ برابر خواهد بود.اگر این مسئله برقرار نباشد، پروفیل دمایی مشابه در دو دستگاه (تشابه کامل حرارتی) مورد نیاز است.
وقتی یک اکسترودر تحت مقیاس قرار میگیرد بسیار مهم است که فرایند داخل دستگاه بزرگتر تا حد امکان مشابه دستگاه کوچکتر نگه داشته شود. اما در واقع تشابه کامل و همه جانبه ممکن نبوده و یا عملی نیست. لذا باید یک جنبه از تشابه را انتخاب نمود. جنبههای مختلفی از تشابه را میتوان در بزرگ نمایی اکسترودرها انتخاب نمود:
** تشابه هندسی
تشابه هندسی در صورتی برقرار میباشد که فاصله هر دو نقطه از اکسترودر بزرگتر دارای نسبت ثابت با فاصله دو نقطه متناظر در اکسترودر کوچکتر باشد. این شرط الزاما مهم نیست اما شرط سادهای است.
** تشابه هیدرودینامیکی
در این تشابه دو شرط باید ارضا گردند: پروفیل بی بعد جریانها باید برابر باشد و برای اکسترودرهای دوقلو، هردو اکسترودر باید دارای طول پر شده بیبعد یکسان باشند.
** تشابه در زمان حضور ماده
این تشابه یعنی زمان حضور ماده برابر در هر دو اکسترودر برابر باشد. این شرطی است که غالبا در اکستروژن رعایت نمیشود و در اکستروژن مواد ترموپلاستیک فقط در صورتی ارضا میشود که بزرگ سازی آدیاباتیک باشد.
** تشابه حرارتی مطلق
همانطور که قبلا گفته شد دستیابی به این تشابه مشکل است. این تشابه به معنی دمای مساوی در همه نقاط متناظر میباشد. البته باید بین فرایندهایی که تاثیر حرارتی پایین دارند با فرایندهای با تاثیر حرارتی بالا تفاوتهایی قایل شد. در فرایندهای آدیاباتیکی که تولید حرارت خیلی مهمتر از حرارت جذب شده به دیوارههاست معمولا از تشابه تعادل کلی انرژی استفاده میگردد. اگرچه این کار باعث تشابه حرارتی نمیگردد اما تساوی دمای میانگین محصول در انتهای دستگاه باعث ایجاد روابط بسیار مطلوب در بزرگ سازی میگردد.
2 تشابه سینماتیک
تشابه سینماتیک به معنی سطوح برشی برابر در دو اکسترودر میباشد. اهمیت این تشابه به الزامات موارد زیر بر میگردد:
** اختلاط برابر در اکسترودر بزرگ و کوچک
** توزیع اتلاف ویسکوز برابر در دو اکسترودر
** تاثیر برابر اثرات رئولوژیکی غیر نیوتونی
3 تشابه هندسی و سینتیکی
از تشابه هندسی معمولا بخاطر سادگی آن استفاده میشود اما چندان الزام مهمی محسوب نمی شود. به ویژه برای فراوری سبزیجات خام که دما و همگن بودن دما بسیار مهم است، تشابه هندسی دو دستگاه قابل دستیابی نیست. تشابه هندسی یعنی مقیاس همه ابعاد یکسان است.
اگر اکستروژنِ اکسترودر تک مارپیچ بزرگ سازی شود و پروفیلهای دما از اهمیت کمی برخوردار باشند:
** سرعت دوران باید ثابت بماند
** مقدار مواد اولیه ورودی باید متناسب با D^3بماند
** قالب باید طوری طراحی گردد که نسبت فشار با نسبت ویسکوزیته نهایی برابر گردد
در این حالت اهمیتی به تغییرات دما داده نمیشود.
4 میانگین دمای خروجی برابر
دو نوع تشابه دمایی را میتوان استفاده نمود: میانگین دمای خروجی برابر و پروفیلهای دمایی مشابه. مفهوم میانگین دمای خروجی برابر در صورتی میتواند مورد استفاده قرار گیرد که اکسترودر به صورت آدیاباتیک کار کند. در این حالت بزرگ سازی باید مطابق نسبت توان موتور بر واحد ورودی مواد اولیه برابر در هر دو دستگاه انجام گیرد.
5 پروفیلهای دمای مشابه
از معادله بیبعد انرژی نتیجه میشود که اگر اعداد گریز و برینکمن برای هر دو دستگاه یکسان باشند، تشابه حرارتی قابل دستیابی است. از نگاه اقتصادی این نتیجه اصلا مقرون به صرفه نبوده و فقط باید در شرایط خاص از آن استفاده گردد.
6 تشابه در زمان حضور
زمان حضور برابر در صورتی قابل دستیابی است که حاصل تقسیم حجم بر مواد اولیه ورودی ثابت بماند.
برای مارپیچهای دارای تشابه هندسی، این یعنی، زمان حضور برابر، فقط در صورتی ممکن است که سرعت دوران ثابت بماند.
7 توضیحاتی در مورد بزرگنمایی
در پخت اکستروژن غالبا هر دو حرارت رسانشی و اتلاف ویسکوز مهم تلی میشوند. در اکسترودرهای کوچک عدد برینکمن نسبتا کوچک بوده اما در اکسترودرهای بزرگ اتلاف ویسکوز زیاد بوده و با غلبه آن بر رسانش میتوان فرایند را آدیاباتیک فرض نمود.
دماهای خروجی برابر با عملیات آدیاباتیک همچنان اختیاراتی را برای بزرگ نمایی مطابق با پروفیلهای دمایی یکسان با q = 1.5 یا بزرگ سازی سینماتیکی با q = 3 و مقادیر بین این دو فراهم میسازد. برای سازندگان اکسترودر این به معنای اهمیت پایداری گرمایی ماده و فرایند میباشد. میتوان چنین تصور کرد که برای فرایند ترکیب برای آماده سازی starch، بزرگ سازی سینماتیکی ارجح است چرا که اینجا اثرات دما اهمیت متوسطی دارند در حالی که تشابه سینماتیکی برای داشتن مکانیزم اختلاط یکسان مهم است. از طرف دیگر برای فرایندهایی نظیر اکستروژن گلولههای اسنک، تشابه گرمایی بسیار مهم است و باعث بزرگ سازی گرمایی میگردد. اکستروژنهای پروفیلی و ورقهای چیزی بین این دو هستند.
در مثالهای بالا نسبت L/D ثابت میماند اما طول مارپیچ را نیز میتوان برای دستیابی به درجه آزادی بیشتر تغییر داد. این باعث بوجود آمدن ماتریس سه بعدی پارامترها میشود.